INSTA SZORTY | do kuchennej biblioteczki

Witam Was ponownie w Insta-szortach!
Książki kucharskie to moja ogromna słabość. Dlatego to im poświęcam dzisiejszy post. Każda z nich jest inna. Mamy tu coś dla wielbicieli przetworów, rewelacyjną książkę autorki popularnego bloga kulinarnego i w końcu encyklopedię smaku, która powinna znaleźć się na półce każdego, kto lubi łączyć smaki. Zapraszam!



Batch - Joel MacCharles, Dana Harrison

Lubicie przetwory? Ja uwielbiam! Problem w tym, że sama nigdy nie byłam w tym dobra... Kiedyś odtworzyłam przepis cioci na ogórki krokodylki, i wyszły tak pikantne, że nie dało się ich jeść. Pomyślałam, że lepiej zostać przy dżemach i tak też zrobiłam. Ale zawsze chciałam mieć spiżarnię pełną własnych przetworów. I nadal chcę! Dlatego cieszę się, że mam na swojej półce "Batch".

W książce znajdziemy porady jak konswerować żywność - nie tylko zakręcać słoiki, kisić i pastseyzować, ale i suszyć, mrozić albo infuzować... Do każdej z metod konserwacji autorzy sporządzili solidne "instrukcje". Znajdziemy w niej mnóstwo przepisów i pomysłów jak wykorzystać gotowe już przetwory. To skarbnica wiedzy! Do tego przepięknie wydana! Perełka na moim kuchennym regale. Czas ponownie zmierzyć się ze słoikami.



Wydawnictwo Otwarte.


Leksykon smaków - Niki Segnit


W łapkach trzymam Leksykon Smaków, który zaskoczył mnie ilością informacji, które zawiera. To wszystko, co musicie wiedzieć o łączeniu smaków. Ale nie tylko - pojawia się mnóstwo ciekawostek. Niektóre zestawienia zaskakują, inne doskonale znamy, a całośc tworzy genialne kompedium wiedzy na temat smaków. Możecie być pewni, że nic więcej nie potrzebujecie, żeby sanodzielnie, bez pomocy przepisów, wyczarować coś pysznego. 

Wydawnictwo Buchmann.





Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu - Deb Perelman


Jakiś czas temu, korzystając z promocji w księgarni Znak kupiłam "Nowy Jork na talerzu", za niecałe 19zł!, i przepadłam!  Nigdy nie sądziłam, że przeczytam książkę kucharską od deski do deski, a tu proszę! Nie dość, że przepisy są ciekawe, o różnorodnej trudności i bardzo szczegółowo opisane, to do każdego z nich autorka dorzuca anegdotkę i dodatkowe wskazówki. W komplecie z pięknymi zdjęciami (książka jest wydana obłednie) i niezwykle przyjemną formą przekazu, tworzy kolejną perełkę w mojej kuchennej biblioteczce. Warto się za nią rozejrzeć na promocjach w księgarni internetowej Znaku, wciąż pojawia się w tej świetnej cenie.


Wydawnictwo Znak.



Macie jakąś z nich u siebie? A może polecicie mi książkę kucharską, którą Wy najbardziej lubicie? :)




Obsługiwane przez usługę Blogger.